Wieprzowina: Golonka duszona w piwie

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 2 golonki
  • ½ litra jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 ziarnka jałowca
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • pieprz
  • sól

Przyrządzenie:

Musztardę wymieszać z utartym jałowcem, solą oraz pieprzem.
Tą mieszanką natrzeć umyte, osuszone golonki i wstawić na noc do lodówki.
Oczyszczone, pokrojone w plastry cebule obsmażyć na łyżce smalcu.
Osobno obsmażyć na rumiano golonki i włożyć do rondla z grubym dnem, dodać cebulę, wlać piwo i zagotować.
Dusić na małym ogniu do miękkości, to jest około 2 godzin.

Podawać:

Z kiszoną kapustą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie