Wieprzowina: Golonka aromatyczna

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 2 golonki
  • 100 sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml wytrawnej cherry lub wina ryżowego
  • 200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 50 g obranego i pokrojonego na plasterki korzenia świeżego imbiru
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku w łupinkach
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 pikantna papryczka chilli, pozostawiona w całości, nacięta wzdłuż
  • brązowy ryż
  • sałata
  • śmietana

Przyrządzenie:

Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do żaroodpornej formy włożyć golonkę oraz resztę składników.
Przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej.
Piec w środkowej części piekarnika przez 150 minut, przewracając mięso w połowie pieczenia.
Zdjąć folię i piec jeszcze przez 90 minut, polewając sosem i odwracając je co pół godziny.

Podawać:

Z sosem z pieczenia, brązowym ryżem oraz sałatką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie