Wieprzowina: Gołąbki gorlickie

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 2 marchewki utarte na grubych oczkach
  • 2 pietruszki utarte na grubych oczkach
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 300 g kapusty pekińskiej lub włoskiej drobno posiekanej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 pęczek zielonej posiekanej pietruszki
  • 3 jajka
  • 1,5  szklanki bulionu
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Przyrządzenie:

Warzywa wymieszać, dodać do mięsa, wbić jajka i wszystko razem wyrobić.
Doprawić solą i pieprzem.
Uformować kule o średnicy około 8 cm, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju.
Do garnka wlać bulion, i zagotować, do gotującego się bulionu włożyć gołąbki.
Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Gołąbki wyjąć.
Z czosnku i mąki zrobić zasmażkę na maśle.
Dodać przecier pomidorowy, bulion z gołąbków, sól, pieprz, na koniec zieloną pietruszkę.

Podawać:

Z ryżem lub ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie