Wieprzowina: Fricassea di Maiale

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny bez kości
  • 1 szalotka
  • 2 marchewki
  • ½ kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka wazowa bulionu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Umyć mięso wieprzowe i pokroić w kostkę.
Obierać szalotkę, umyć i drobno pokroić.
Obciąć końcówki marchwi, obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć nasiona, grubo pokroić.
Na patelni podgrzać oliwę, dodać pokrojone mięso i smażyć na dużym ogniu.
Gdy mięso nabierze jasnozłocistej barwy, odsączyć i przełożyć do naczynia z pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni usmażyć do zeszklenia pokrojoną szalotkę i marchewkę, podlewając białym winem.
Odparować na dużym ogniu, dodać pokrojone pomidory, szczyptę soli i pieprzu oraz bulion.
Dusić na umiarkowanym ogniu przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Posypać umytą i posiekaną pietruszką.

Podawać:

Z bukietem duszonych warzyw.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie