Wieprzowina: Duszona golonka

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg golonki tylnej z kością
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • cebula granulowana
  • olej słonecznikowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przyrządzenie:

Golonkę umyć i osuszyć, w razie potrzeby opalić nad ogniem lub oskrobać.
Obsypać solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem i cebulą.
Włożyć do lodówki na około 1 ½ godziny.
Następnie zrumienić na oleju.
Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości - około 2 godzin.
Od czasu do czasu obrócić golonkę, dolewając wody.

Podawać:

Na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami lub z chlebkiem i musztardą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie