Wieprzowina: Curry wieprzowe po cejlońsku

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 10 listków curry
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 2 posiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/5 łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki cejlońskiej przyprawy curry
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • kawałek cynamonu
  • 4 całe kapsułki kardamonu
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego

Przyrządzenie:

Pokroić wieprzowinę w dużą kostkę.
Rozgrzać olej, podsmażyć listki curry i kozieradkę.
Gdy zaczną robić się brązowe, dodać cebulę i czosnek,
smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Dodać imbir, curry, chili, sól, ocet winny i mięso.
Smażyć, mieszając, na mocnym ogniu, aż mięso będzie pokryte przyprawami.
Namoczyć pastę tamaryndową w gorącej wodzie,
a gdy się rozpuści, przecedzić przez sitko, aby usunąć nasionka.
Płyn dodać do mięsa razem z cynamonem i kardamonem, przykryć
i gotować godzinę na małym ogniu do miękkości.
Odkryć, wlać mleko kokosowe, gotować 10 minut lub nieco dłużej.
Sos wlać do innego naczynia, a mięso podsmażyć.
Gdy mięso jest już ładnie przyrumienione, polać je sosem
i gotować bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie