Składniki:
Przyrządzenie:
Pokroić wieprzowinę w dużą kostkę.
Rozgrzać olej, podsmażyć listki curry i kozieradkę.
Gdy zaczną robić się brązowe, dodać cebulę i czosnek,
smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Dodać imbir, curry, chili, sól, ocet winny i mięso.
Smażyć, mieszając, na mocnym ogniu, aż mięso będzie pokryte przyprawami.
Namoczyć pastę tamaryndową w gorącej wodzie,
a gdy się rozpuści, przecedzić przez sitko, aby usunąć nasionka.
Płyn dodać do mięsa razem z cynamonem i kardamonem, przykryć
i gotować godzinę na małym ogniu do miękkości.
Odkryć, wlać mleko kokosowe, gotować 10 minut lub nieco dłużej.
Sos wlać do innego naczynia, a mięso podsmażyć.
Gdy mięso jest już ładnie przyrumienione, polać je sosem
i gotować bez pokrywki, aż sos zgęstnieje.
Podawać:
Z ryżem.