Wieprzowina: Chrupiące żeberka

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 4 kawałki żeberek z kością
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki mąki

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
Obsypać żebraka 2 łyżeczkami soli.
W jednym naczyniu rozbić 2 jajka.
W drugiej misce połączyć pozostałą sól, bułkę tartą i mąkę, dobrze wymieszać.
Zanurzyć porcje w jajku, a następnie w mieszaninie bułki tartej i mąki.
Ponownie zanurzyć w jajku i jeszcze raz w mieszance bułki tartej i mąki.
Pozostawić na 15 minut w lodówce.
Ułożyć żeberka na blasze do pieczenia i piec przez 25-35 minut, aż kotlety pokryje chrupiąca skórka.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie