Wieprzowina: Cazzoeula

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g mięsa  wieprzowego
  • 250 g kiełbasy
  • 100 g słoniny
  • 1 noga wieprzowa
  • 1 ucho wieprzowe
  • 4 małe kiełbaski wieprzowe
  • 1 kg kapusty
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • białe wytrawne wino
  • masło
  • rosół

Przyrządzenie:

Gotować dobrze słoninę.
Z ucha i nogi zeskrobać szczecinę, umyć dokładnie, gotować około 1 godziny w celu starannego odtłuszczenia.
Usmażyć pokrojoną cebulę na patelni z jedną łyżką oleju i masła,
a potem dodać mięso wieprzowe, pokrojoną kiełbasę oraz kiełbaski wieprzowe.
Smażyć dobrze, dodając szklankę wina i pozostawić aż wyparuje.
Wyjąć składniki i pokroić na kawałki słoninę, nogę i ucho.
Na patelnię wrzucić cienko pokrojoną marchew i seler,
dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lekko rozpuszczonego w rosole,
posolić i wymieszać razem wszystkie składniki.
Przykryć przykrywką i gotować na małym gazie, mieszając od czasu do czasu.
Wyczyścić i pokroić kapustę, włożyć ją do garnka bez dodawania wody.
Dodać kapustę do pozostałych warzyw oraz wszystkie pozostałe składniki, wymieszać lekko.
Gotować około 1 godziny pod przykryciem.
Od czasu do czasu usunąć tłuszcz, który wypływa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie