Wieprzowina: Bolońska karkówka

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kotlety z karkówki o grubości 1,5 cm
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 pory obrane z twardych liści
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia

Przyrządzenie:

Boczek pokroić w drobną kostkę, zesmażyć.
Karkówkę pociąć na paski o kwadratowym przekroju, dodać do boczku, smażyć na dość silnym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Zmniejszyć ogień, dodać pory pokrojone w cienkie plasterki, zmiażdżony czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę vegety.
Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
W razie zbytniego wygotowania płynu dolać 2 łyżki wody lub czerwonego wina, a pod koniec duszenia dodać czubatą łyżkę posiekanej bazylii.
Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać:

Z ryżem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie