Wieprzowina: Boczek pieczony po wiejsku

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • ładny kawałek w miarę chudego boczku
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • czosnek granulowany
  • oliwa

Przyrządzenie:

Skórę z boczku naciąć w kratkę, natrzeć przyprawami i zawinąć szczelnie w folię spożywczą.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Boczek obsmażyć na rumiano z każdej strony.
Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić do miękkości, to jest przez około 2 godziny.
Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i zredukować płyn do połowy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie