Wegetariańskie: Zupa warzywna z soczewicą

Piotr Kowalczyk
11.11.2015

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g dyni
  • 2 ziemniaki
  • ½ szklanki groszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 400 g całych, obranych pomidorów w puszkach
  • 1-2 szklanki wody

Przyrządzenie:

Umyć i pokroić wszystkie składniki:
dynię i ziemniaki w kostkę ok. 1 cm,
marchew i cukinię w plasterki ok. ½ cm,
seler i cebulę w drobną kosteczkę,
szpinak posiekać.
Cebulę podsmażyć do zbrązowienia.
Dodać bulion warzywny, obie soczewice, ziemniaki, dynię, oregano i bazylię.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
Dodać pozostałe warzywa: groszek, marchew, seler, cukinię.
Wrzucić pomidory z puszki, gotować na małym lub średnim ogniu przez 15-20 minut.
W miarę potrzeby dolać wody.
Kilka minut przed podaniem zupy dodać szpinak.

Podawać:

W misce do zupy ze szczyptą koperku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie