Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pokrojone w kostkę pory, biała część
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 pokrojona w kostkę cukinia
- 10 pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 posiekane łodyżki rozmarynu
- 3 posiekane liście szałwi
- 400 g fasolki garbanzo
- 2 szklanki liści szpinaku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przyrządzenie:
Rozgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu.
Dodać por i czosnek, smażyć przez 5 minut, aż zmiękną.
Dodać seler, marchew, ziemniaki, cukinię i grzyby, smażyć przez 5 minut.
Dodać rozmaryn i szałwię, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodać fasolkę garbanzo, gotować przez 5 minut.
Wmieszać szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać:
Na gorąco.