Wegetariańskie: Placuszki z kukurydzy

Mateusz Nowak
11.11.2015

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 opakowanie pomidorów z oliwkami
  • 250 g boczku
  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała chili
  • świeża kolendra
  • sok z ½ limonki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przyrządzenie:

Kukurydzę odsączyć, zmiksować,
Do masy kukurydzianej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i paprykę, całość wymieszać.
Z masy kukutydzianej uformować placuszki, obtaczyć je w mącę i usmażyć na złoty kolor.
Placuszki zabezpieczyć przed wystygnięciem owijając folią aluminiową.
Boczek pokroić w cienkie plastry, zrumienić na patelni, przełożyć na talerz.
Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili.
Dodać pomidory, chwilę dusić, dodać boczek, sól, pieprz, paprykę i posiekaną kolendrę.
Jeszcze chwilę poddusić.

Podawać:

Z sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie