Składniki:
Przyrządzenie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Nasmarować tłuszczem ścianki żaroodpornego naczynia.
Ugotować makaron al dente.
Podczas gotowania makaronu rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu.
Wrzucić kostkę cebuli i jalapeno. Gotować przez 5 minut, aż zmięknie, następnie warzywa obtoczyć w mące.
Smażyć następną minutę, po czym stopniowo, pomału dodawać mleko, mieszając.
Podgrzać przez około 5 minut.
Dodać kminek, paprykę w proszku, ¼ łyżeczki chili chili, czosnek i sól.
Dodać makaron, dobrze wymieszać.
Całość przenieść do przygotowanego naczynia do pieczenia.
Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, wymieszać z tartą bułką, pozostałą ¼ łyżeczki chili i czosnkiem w proszku.
Wrzucić chleb pokrojony w kostkę i smażyć, aż chleb się zrumieni, przez około 3 minuty.
Chleb wrzucić na wierzch makaronu i posypać serem.
Piec w piekarniku przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty, a krawędzie przypieczone.
Podawać:
Oj tak.