Wegetariańskie: Penne z wędzonym serem

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • ½ kg makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pokrojonej w kostkę średniej cebuli
  • 1 mała, pokrojona w drobną kostkę papryczka jalapeno
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki utartego wędzonego sera cheddar
  • 2 szklanki utartego cheddar
  • ¼ łyżeczki kminku w proszku
  • ¼ łyżeczki papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • 2 łyżki masła
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Przyrządzenie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Nasmarować tłuszczem ścianki żaroodpornego naczynia.
Ugotować makaron al dente.
Podczas gotowania makaronu rozgrzać oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu.
Wrzucić kostkę cebuli i jalapeno. Gotować przez 5 minut, aż zmięknie, następnie warzywa obtoczyć w mące.
Smażyć następną minutę, po czym stopniowo, pomału dodawać mleko, mieszając.
Podgrzać przez około 5 minut.
Dodać kminek, paprykę w proszku, ¼ łyżeczki chili chili, czosnek i sól.
Dodać makaron, dobrze wymieszać.
Całość przenieść do przygotowanego naczynia do pieczenia.
Roztopić masło na patelni na średnim ogniu, wymieszać z tartą bułką, pozostałą ¼ łyżeczki chili i czosnkiem w proszku.
Wrzucić chleb pokrojony w kostkę i smażyć, aż chleb się zrumieni, przez około 3 minuty.
Chleb wrzucić na wierzch makaronu i posypać serem.
Piec w piekarniku przez 25-30 minut, aż wierzch będzie złoty, a krawędzie przypieczone.

Podawać:

Oj tak.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie