Wegetariańskie: Papryka zapiekana z halloumi

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 6 małych czerwonych papryk
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
  • 250 g sera halloumi pokrojonego na cienkie plastry
  • 12 świeżych listków mięty
  • starta skórka i sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • pieprz

Przyrządzenie:

Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne.
Skórkę posmarować niewielką ilością oliwy.
Papryki ułożyć na dużej blasze do pieczenia, skórką do dołu.
Połową czosnku posypać połówki papryki.
Dodać ser i listki mięty, skórkę otartą z cytryny, pozostały czosnek, tymianek, piniole i pieprz.
Skropić resztą oliwy i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Zapiekać przez 30 minut, aż papryka zmięknie i zacznie ciemnieć na brzegach.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie