Wegetariańskie: Lángosok

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 450-500 g mąki
  • 150 g ziemniaków
  • 1 świeże drożdże
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki Vegety
  • sól
  • olej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • 1 łyżeczka posiekanych ostrych papryczek
  • 2 ząbki czosnku

Przyrządzenie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utrzeć.
Do 50 ml ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże i cukier.
Odstawić około 5 minut w ciepłe miejsce.
Do naczynia wsypać mąkę, sól, ziemniaki, Vegetę, olej, drożdże i pozostałe mleko.
Wszystko razem wymieszać mikserem i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Uformować placuszki grubości około 2 cm i smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki położyć na papierze, aby ociekły z tłuszczu.
Sos: do śmietany dodać sól i posiekane papryczki oraz czosnek, starannie wymieszać.

Podawać:

Na ciepło, z sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie