Wegetariańskie: Leczo

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 3 żółte papryki
  • 3 czerwone papryki
  • 3 pomarańczowe papryki
  • 3 zielone papryki
  • 1 czuszka
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przyrządzenie:

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i gotować aż się rozpadną, przetrzeć przez sito.
Cebulę obrać, pokroić na półtalarki i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Czosnek posiekać dosyć drobno i dodać do cebuli.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
Czuszkę dokładnie oczyścić z pestek, pokroić w cieniutkie paseczki i z resztą papryki dodać do cebuli.
Dusić aż papryka zmięknie.
Dodać przetarte pomidory, sól, pieprz, ostrą paprykę, cukier i dusić jeszcze przez 15 minut.

Podawać:

Z pieczywem, ale można również z ziemniakami lub jako jarzynka do obiadu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie