Wegetariańskie: Kotlety ryżowe

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • ½ kg ryżu
  • 2 twarde cebule
  • 3 jaja
  • 2 duże marchewki
  • kilka łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • inne przyprawy wedle uznania
  • olej

Przyrządzenie:

Ryż dobrze ugotować, na sypko, przełożyć na sitko i schłodzić zimną wodą.
Cebulę i marchew zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki, podsmażyć na woku lub patelni do zmięknięcia.
Przełożyć ryż do sporej miski i dodać podsmażone warzywa, wbić jajka i wymieszać dodając przyprawy.
Na sam koniec po trochu dodawać mąkę starannie wymieszając, aż masa będzie zwarta.
Masę wstawić na kilka godzin do lodówki.
Rozgrzać olej na patelni i łyżką albo dłońmi kłaść dowolnej wielkości kotlety, smażyć.
Po chwili przełożyć kotlety na drugą stronę.
Smażyć wystarczy po kilka minut na stronie.

Podawać:

Jako przystawkę lub główną potrawę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie