Wegetariańskie: Kabaczki po bułgarsku

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kg kabaczków
  • 3 marchewki
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 100 g ryżu
  • 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki margaryny

Przyrządzenie:

Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć.
Warzywa obrać, opłukać i pokroić.
Ryż opłukać, osączyć i smażyć 2-3 minuty na oleju,
następnie dodać warzywa, miąższ z kabaczków i jeszcze chwilę smażyć.
Półtwarde warzywa doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z natką pietruszki
i napełnić nimi połówki kabaczków.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną, ułożyć w niej kabaczki,
podlać wodą lub bulionem warzywnym z kostki
i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przed podaniem polać kefirem lub gotowym sosem pomidorowym.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie