Wegetariańskie: Gulasz jarski

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)
  • 2-3 strąki papryki
  • 500 g pomidorów
  • duża cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • duży ogórek (ewentualnie kawałek cukini lub kabaczka)
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sproszkowana papryka
  • sól

Przyrządzenie:

Warzywa oczyścić, opłukać.
Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować w małej ilości osolonej wody na półtwardo i nie odlewać.
Cebulę i paprykę pokroić w talarki,
ogórek w grubą kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa,
przełożyć je do garnka z fasolką.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, podlać odrobiną wody, postawić je na ogniu,
gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut.
Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą.

Podawać:

Z ryżem lub pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie