Wegetariańskie: Grochowe kotleciki

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 450 g grochu łuskanego żółtego
  • 6 kromek pszennej bułki bez skórki
  • 2 jaja
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyzeczki pieprzu
  • olej
  • majeranek

Przyrządzenie:

Groch zalać wodą i zostawić na noc.
Odsączony groch zalać wrzącą wodą i gotować 20-30 minut.
Odcedzić, przestudzić. Bułkę i groch zmielić w maszynce, dodać przyprawy i jajka, wymieszać.
Uformować grube kiełbaski.
Olej rozgrzać w głębokim rondlu, wrzucić po 4 kiełbaski i smażyć na złoty kolor.
Odsączyź z tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

Podawać:

Na gorąco lub zimno z musztardą lub ostrym ketchupem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie