Składniki:
Przyrządzenie:
W dużym garnku zagotować około 4 litrów osolonej wody.
Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5–10 minut,
a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.
Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie.
Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, a gdy zmiękną ugotować je w niej, odcedzić, posiekać nożem.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 5 minut mieszając.
Zeszkloną cebulę wymieszać z pokrojonymi grzybami,
obranymi pokrojonymi w kosteczkę jajkami, zieleniną, przyprawić i wymieszać.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać gołąbki.
Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym na jednym z wierzchnich liści łączeniem w dół.
Całość polać śmietaną wymieszaną z serem i piec w piekarniku aż kapusta będzie dostatecznie miękka.