Wegetariańskie: Gołąbki z farszem warzywnym

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • sól
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g kaszy pęczak
  • 300 ml bulionu z warzyw
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • pieprz
  • 100 g pomidorów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 ml białego wina

Przyrządzenie:

Kapustę oczyścić.
Oddzielić 16 liści, opłukać je i blanszować w osolonej wodzie około 5 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Suszone pomidory posiekać, razem z cebulą i połową porcji czosnku, poddusić na 2 łyżkach oleju.
Dodać kaszę i bulion, gotować około 5 minut.
Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić skórką z cytryny i przyprawami.
Pomidory obrać, pokroić w kostkę.
1/3 porcji pomidorów i bułkę tartą dodać do farszu.
Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwiną i włożyć do natłuszczonej formy.
Resztę czosnku i pomidorów wymieszać z 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki.
Piec około 60 minut w temperaturze 220°C.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie