Składniki:
Przyrządzenie:
Kapustę oczyścić.
Oddzielić 16 liści, opłukać je i blanszować w osolonej wodzie około 5 minut.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Suszone pomidory posiekać, razem z cebulą i połową porcji czosnku, poddusić na 2 łyżkach oleju.
Dodać kaszę i bulion, gotować około 5 minut.
Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić skórką z cytryny i przyprawami.
Pomidory obrać, pokroić w kostkę.
1/3 porcji pomidorów i bułkę tartą dodać do farszu.
Po 2 liście ułożyć tak, aby zachodziły na siebie, nałożyć porcje farszu, zwiną i włożyć do natłuszczonej formy.
Resztę czosnku i pomidorów wymieszać z 2 łyżkami oleju i winem, doprawić, wyłożyć na gołąbki.
Piec około 60 minut w temperaturze 220°C.