Wegetariańskie: Gołąbki inaczej

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • pokruszone 4 kromki ciemnego chleba
  • 150 g słoniny
  • 150 g posiekanego szczawiu
  • 150 g posiekanej botwiny
  • 1 pęczek posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • kilka liści laurowych
  • szczypta tymianku

Przyrządzenie:

Najpierw podgotować kapustę włoską.
Okruchy chleba namoczyć w mleku.
Cebulę i czosnek udusić na tłuszczu
i wymieszać z posiekaną słoniną, chlebem, szczawiem, botwiną i pietruszką.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z jajkami i tak przygotowaną masę zawijać w liście kapusty.
Następnie udusić marchewkę i cebulę, przyprawić liściem laurowym, tymiankiem.
W wywarze ułożyć gołąbki i zapiekać w piekarniku, pod przykryciem, przez 45 minut w temperaturze 200°C.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie