Wegetariańskie: Fenkuł

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 2-3 duże główki fenkuł  (koper włoski)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego  wina
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Bulwy fenku oczyścić, odciąć ich górną i dolną część, pociąć wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek  i po chwili podlać winem,
chwilkę poddusić, dodać plastry fenku, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane fenkuły przełożyć do naczynia żaroodpornego
i zapiec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
Po 20 minutach posypać tartym serem i dokończyć zapiekanie.

Podawać:

Z pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie