Wegetariańskie: Fasolka po baskijsku

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g fasolki szparagowej
  • 6 pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • kawałki cytryny do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Fasolkę szparagową przyciąć.
Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut.
Fasolkę odcedzić je i schłodzić zimną wodą.
Sparzyć pomidory, obrać ze skórki.
Pokroić każdy na 6 równych cząstek, usunąć nasiona.
Obrać i posiekać cebulę.
Rozdrobnić ząbki czosnku.
Posiekać pietruszkę.
W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.
Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie.
Dodać fasolkę i trochę wody, jeśli potrzeba.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować przez 15-25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będą kruche.
Zdjąć z ognia.
Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkami cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie