Składniki:
Przyrządzenie:
Fasolkę szparagową przyciąć.
Zagotować wodę w garnku i parzyć w niej strączki przez 5 minut.
Fasolkę odcedzić je i schłodzić zimną wodą.
Sparzyć pomidory, obrać ze skórki.
Pokroić każdy na 6 równych cząstek, usunąć nasiona.
Obrać i posiekać cebulę.
Rozdrobnić ząbki czosnku.
Posiekać pietruszkę.
W ciężkim garnku, na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając.
Włożyć do garnka pomidory i smażyć je przez kolejne 3 minuty, mieszając nieustannie.
Dodać fasolkę i trochę wody, jeśli potrzeba.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotować przez 15-25 minut (w zależności od wielkości fasolek), aż będą kruche.
Zdjąć z ognia.
Podawać gorące posypane posiekaną pietruszką i przybrane kawałkami cytryny.