Wegetariańskie: Falafel

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 600 g namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 100 g ziaren sezamu

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksować, dodając około 4 łyżek wody.
Z tak powstałej masy masy uformować nieduże kulki, lekko je spłaszczając, otaczać w ziarenkach sezamu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając,
tak aby wszystkie kotleciki przyrumieniły się równomiernie.

Podawać:

Z zieloną sałatą.
Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie