Wegetariańskie: Dynia zapiekana z ryżem

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ¾ szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 jaja
  • ½ szklanki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • zielenina
  • sól
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ryż ugotować na sypko.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ.
Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić,
wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą.
Masę włożyć do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego.
Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem,
dodać przecier pomidorowy i zagotować.
Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną.

Podawać:

W naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Z pikantną surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie