Składniki:
Przyrządzenie:
Ryż ugotować na sypko.
Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ.
Twardy miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić,
wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą.
Masę włożyć do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego.
Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem,
dodać przecier pomidorowy i zagotować.
Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać utartym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną.
Podawać:
W naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Z pikantną surówką.