Wegetariańskie: Cukiniowe placuszki

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 duża utarta cukinia
  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki papryki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzenie:

Z utartej cukinii wycisnąć nadmiar wody.
Połączyć wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy z oliwek, w misce i dokładnie wymieszać.
Łyżką nabierać czubate porcje mieszanki i utworzyć do 8 placuszków.
Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
Smażyć kotleciki na złoty kolor, przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Podawać

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie