Wegetariańskie: Ciasto cebulowe Bhaji

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 4 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów (w kawałkach lub w całości)
  • 1 mała papryczka chili
  • sól
  • cukier
  • olej

Przyrządzenie:

Pomidory z puszki rozgnieść widelcem.
Miazgę pomodorową wlać do rondla razem z sokiem z puszki.
Posiekać papryczę chili, dodać do pomidorów, przyprawić solą i cukrem.
Zagotować do lekkiego zgęstnienia.
Mąkę zmieszać z proszkiem i przyprawami, dodać sól, jajka i wodę.
Ubić na gęste, gładkie ciasto.
Cebule pokroić na cienkie półplasterki, dodać do ciasta.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Nabierać łyżką ciasto i smażyć do zezłocenia.

Podawać:

Z sosem przelanym do miseczki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie