Wegetariańskie: Babeczki marchwiowo-jabłkowe

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 200 g przetartej gotowanej marchwi
  • 1 jabłko starte ze skórką
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 100 g drobnej razowej pszennej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 35 g cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Przyrządzenie:

Jajko dobrze ubić, wymieszać z marchwią, jabłkiem i olejem.
Mąkę wymieszać z proszkeim do pieczenia, solą, cukrem, cynamonem.
Połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Napełnić natłuszczone foremki do babeczek i piec w temperaturze 200°C 15-20 minut.

Podawać:

Ciepłe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie