Brzoza jest jednym z najliczniej występujących gatunków drzew w naszym kraju. Wiele osób zna jej zdrowotne właściwości, kojarzone przede wszystkim z działaniem przeciwgorączkowym. Okazuje się jednak, że brzoza ma do zaoferowania znacznie więcej. Od kilku lat hitem w świecie ekologicznej żywności jest sok z brzozy. Można go pozyskać we własnym zakresie!
Sok z brzozy, nazywany też potocznie bzowiną, jest źródłem bardzo cennych składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, miedzi, wapnia, soli mineralnych i aminokwasów. Dzięki temu stanowi świetny środek wzmacniający odporność i przyspieszający leczenie przeziębienia czy grypy.
Lekarze bardzo polecają picie soku z brzozy osobom cierpiącym na różne schorzenia nefrologiczne i urologiczne, ponieważ napój ten zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przyspiesza usuwanie złogów z moczowodów.
Bzowina jest naturalnym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. To taka „miotełka”, która usuwa szkodliwe substancje z układu pokarmowego i trawiennego. Niektórzy przypisują jej nawet działanie antynowotworowe.
Sok z brzozy ma bardzo szerokie zastosowanie kosmetyczne. Stosuje się go w naturalnych zabiegach upiększających oraz w walce z typowymi defektami urody. Bzowina dobrze sprawdza się w leczeniu trądziku, usuwaniu zaskórników oraz oczyszczaniu porów skórnych – wystarczy regularnie przecierać cerę nasączonym nią wacikiem.
Wiele pań chwali sobie także dobroczynny wpływ bzowiny na włosy. Jest ona bardzo skuteczna w usuwaniu łoju z kosmyków i skóry głowy. Sok z brzozy jest również skutecznym środkiem przeciwłupieżowym.
Bzowinę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jednak aby mieć pewność, że produkt jest świeży i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, najlepiej pozyskać go we własnym zakresie. Nie jest to wcale trudne.
Sok najlepiej jest pozyskać z dojrzałego, przynajmniej 10-letniego drzewa. Wywiercamy otwór w pniu – można do tego użyć wiertła do drewna o średnicy 3-4 centymetrów. Następnie wkładamy do środka lejek (rurkę z metalu lub drewna). Po chwili do pojemnika zacznie ściekać płyn. To właśnie jest bzowina. Przeciętnie w ciągu jednej doby można w ten sposób pozyskać do 5 litrów soku.
Ważne
Bzowina ma krótki termin przydatności do spożycia. Należy ją przechowywać w lodówce i nie dłużej niż 4 dni.
Po pozyskaniu soku nie zapomnij o zabezpieczeniu drzewa. Otwór trzeba zakleić pastą, którą kupisz w sklepie ogrodniczym. Jeśli tego nie zrobisz, drzewo może zostać zniszczone. Natura chętnie podzieli się z Tobą tym, co najlepsze. Należy się jej minimum wdzięczności!