Syrop z agawy stanowi fantastyczną alternatywę dla rafinowanych cukrów, a także sztucznych substancji o charakterze słodzącym. Podobny w smaku do miodu nektar jest pozyskiwany z liści niebieskiej, soczystej rośliny pochodzącej z Meksyku. Syrop wyróżnia się lekką konsystencją, dzięki czemu może być używany jako słodzidło zarówno do napojów, jak i deserów. Jest chętnie wykorzystywany na przykład do lodów, naleśników, słodkich placków czy nawet sałatek.
Syrop z agawy to substancja słodząca znana od wieków. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, ma brązowy kolor oraz delikatny, lekko orzechowy smak. Na uwagę przede wszystkim zasługuje fakt, że nektar ma niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków. Ponadto jest produktem wegańskim oraz bezglutenowym, co sprawia, że mogą go używać osoby z nietolerancją. Zastosowanie nektaru jest niezwykle szerokie, głównie w kuchni. Dzięki licznym właściwościom może być dodawany do rozmaitych potraw. Decydując się na wykorzystanie syropu z agawy, możemy wybrać wariant ciemny (wyrazisty i karmelowy) lub jasny (bardziej neutralny, słodszy i intensywniejszy w smaku).
Między miodem a syropem z agawy jest niewielka różnica w kwestii smaku. Warto jednak zauważyć, że agawa charakteryzuje się zdecydowanie niższym indeksem glikemicznym, a to oznacza, że z powodzeniem produkt ten mogą używać osoby chorujące na cukrzycę. Ponadto jest to produkt uwielbiany przez wegan, którzy chętnie zastępują miód nektarem z agawy.
W przepisach kulinarnych nektar z agawy pojawia się zamiast tradycyjnego cukru lub miodu. Można go wykorzystywać tak naprawdę wszędzie, szczególnie podczas przygotowywania deserów, ale nie tylko. Syrop z agawy może stanowić słodzik w zimnych napojach (na przykład mrożonej herbacie) z uwagi na fakt, że szybko i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Poszczególne odmiany nektaru będą fantastycznie sprawdzać się na przykład w daniach z drobiu czy owoców morza. Nektar często pojawia się także jako składnik polewy, na przykład do gofrów lub naleśników.
Aby mieć pewność, że produkt spełni nasze oczekiwania względem smaku, a także zachowa walory prozdrowotne, należy sięgać po wyroby najwyższej jakości, pochodzące ze znanych źródeł. Ekologiczny syrop z agawy z pewnością nie zawiedzie w kwestii smaku, aromatu oraz licznych właściwości. Dodatkowym atutem będą zawarte w nim naturalne witaminy i składniki mineralne (wapń oraz żelazo), jak również błonnik czy inulina. Smaczne i zdrowe słodzidło naturalnego pochodzenia cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które cenią sobie wyszukiwanie zdrowszych odpowiedników znanych, tradycyjnych produktów. Z pewnością każdego zachwyci swoim charakterystycznym smakiem, ubarwiając wiele potraw oraz napojów. Warto jednak pamiętać, aby sięgać wyłącznie po dobre jakościowo, pochodzące ze znanych źródeł produkty.