Na świecie praktycznie co roku wybucha kolejna żywieniowa moda. Jedną z najnowszych jest souping, czyli odżywianie się wyłącznie zupami w różnych postaciach. Zwolennicy tej metody podkreślają, że zupy są wartościowe, bogate w zdrowe składniki, a także łatwo przyswajalne. Szybko zaspokajają głód, jednocześnie nie obciążając tak układu pokarmowego i trawiennego. Poznaj najważniejsze zalety soupingu!
Jedzenie rozgrzewających zup było podstawą żywienia w starożytnej Grecji, ale także wśród ludów barbarzyńskich. Z jednej strony taki posiłek dawał mnóstwo energii i był łatwy w przygotowaniu, z drugiej wierzono, że pijąc zupy ożywia się wewnętrzny ogień, który ułatwia trawienie i gwarantuje zdrowie.
Choć dziś podchodzimy do sprawy bardziej świadomie i praktycznie, to nadal dla nikogo nie jest tajemnicą, że rozgrzewająca zupa to idealny posiłek dla osób osłabionych, chorych, przechodzących terapię czy dbających o linię. Przypomnij sobie dzieciństwo – z pewnością mama serwowała Ci gorący rosół na przeziębienie.
Juicing, czyli picie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych, powoli odchodzi do lamusa. Z prostej przyczyny: osoby stosujące tę metodę dietetyczną narzekały na ciągły głód, gorsze samopoczucie i wcale nie tak dobre efekty (głównym winowajcą jest cukier zawarty w owocach).
Souping ma zasadniczą przewagę nad jucingiem: pożywna zupa dostarcza organizmowi znacznie więcej cennych składników odżywczych i lepiej zaspokaja głód. Nie ma więc tak silnej potrzeby podjadania, co pozwala osiągnąć lepsze efekty i szybciej zrzucić zbędne kilogramy.
W zupach znajdują się całe lub pokrojone warzywa i owoce, kawałki chudego mięsa, a przede wszystkim wywar, który gwarantuje odpowiednią kaloryczność posiłku. Jedząc wyłącznie zupy nie trzeba się więc katować głodówką, a mimo to obserwować, jak waga spada.
Detoks nie kojarzy się z niczym przyjemnym, jednak w przypadku detoksu zupnego naprawdę można czerpać przyjemność z jedzenia. Wszystko dzięki temu, że do wyboru jest cała masa przeróżnych zup. Od zimnych, po gorące, warzywne, mięsne, gotowane na różnych bulionach, gęstsze i rzadsze. Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
Rada
Zimne zupy, jak np. chłodnik, należy jeść wiosną i latem. Zimą stawiaj na detoks gorącymi zupami.
Na koniec pamiętaj, że aby souping miał sens i rzeczywiście przyniósł pozytywne efekty dietetyczne, musisz unikać zup zabielanych. Śmietana jest bardzo kaloryczna i powoduje, że zupa nie jest już tak zdrowa. Zwróć również uwagę na to, że detoks zupny jest metodą długotrwałą i należy ją stosować przynajmniej przez kilkanaście dni.