Sosy i pasty: Sos kurkowy

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki sosu sojowego ciemnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody

Przyrządzenie:

Umyte, odsączone kurki pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnuszka,
zalać jedną szklanką bulionu warzywnego i podgrzewać przez co najmniej 30 minut.
Grzyby wyjąć i odsączyć na sitku.
W małym rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż zmiękną.
Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Dodać gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól, czarny pieprz i sos sojowy.
Tymczasem w małej misce, zrobić zasmażkę przez połączenie oliwy z oliwek, wody i mąki.
Dodać zasmażkę do grzybów i gotować, aż sos jest zgęstnieje, często mieszając.

Podawać:

Do purée z ziemniaków.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie