Sosy i pasty: Sos HoiSin

Mariusz Siwko
02.11.2015

Składniki:

  • 1 szklanka kolorowej fasoli
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki octu
  • 5 roztartych ząbków czosnku
  • 6 drobno posiekanych plasterków świeżego korzenia imbiru
  • 2-3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • słuszna szczypta zmielonych goździków
  • ćwierć łyżeczki zmielonych nasion koperku włoskiego
  • ćwierć łyżeczki lubczyku w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody

Przyrządzenie:

Wypłukaną fasolkę namoczyć w zimnej wodzie na noc.
Fasolę przelać do garnka, wlać dwie szklanki wody,
gotować do miękkości przez około półtorej godziny.
Odcedzić odstawiając wywar, faslolę wystudzić.
Fasolę zemleć przez maszynkę, wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać tylu wywaru.
Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do zagowowania.
Zmiejszyć płomień, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny,
mieszając do czasu, gdy sos nabierze konsystencji śmietany.
Przechowywać w wygotowanych małych słoiczkach. Można przechowywać w lodówce pół roku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie