Sosy i pasty: Sos grzybowy

Mateusz Nowak
02.11.2015

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 30 g suszonych grzybów
  • 50 g cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Grzyby starannie umyć, moczyć kilka godzin w zimnej wodzie po czym ugotować, w tej samej wodzie.
Ugotowane grzyby odcedzić, pozostawiając szklankę wywaru.
Miękkie grzyby drobno pokroić.
Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, udusić na maśle.
Mąkę zrumienić na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, połączyć z tłuszczem, cebulą, wymieszać.
Dodać letni wywar z grzybów, pokrojone grzyby i zagotować.
Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego sosu, wymieszać, a następnie wlać do sosu.
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Do gotowanych mięs, kasz, makaronu i potraw z ziemniaków.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie