Sosy i pasty: Sos grzybowo-śmietanowy

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • ½ kg oczyszczonych grzybów
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 2 duże rozgniecione ząbki czosnku
  • 200 g gęstej śmietany 22%
  • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło

Przyrządzenie:

Masło i oliwę włożyć na dużą patelnię i podgrzewać dopóki masło się nie rozpuści.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć,
a kiedy zacznie pachnieć dodać cebulę i mieszając smażyć aż się zeszkli.
Wrzucić grzyby pokrojone na dosyć duże kawałki.
Smażyć dopóki nie odparują.
Zmniejszyć gaz, wlać śmietanę, dodać zioła, sól i pieprz, wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilę.

Podawać:

Z makaronem albo białym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie