Sosy i pasty: Sos chiński

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 50 g mielonej wołowiny lub cielęciny
  • 2 łyżeczki oliwy
  • strąk żółtej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego
  • garść kiełków sojowych
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Paprykę pokroić w cienkie paski.
Mielone mięso usmażyć na oliwie mieszając by nie przywierało.
Dodać paprykę i przesmażyć.
Rozprowadzić sosem sojowym i koncentratem pomidorowym.
Mieszając chwilę poddusić.
Dodać kiełki sojowe, doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z makaronem fedeli lub capelini.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie