Sosy i pasty: Pasta zielona curry

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 12 zielonych pikantnych małych papryczek chilli
  • 3 obrane i posiekane szalotki
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczki startej skórki od cytryny
  • czarny pieprz
  • kolendra
  • sól
  • 1 łyżeczka tajskiej pasty z krewetek albo sfermentowanego sosu sojowego

Przyrządzenie:

Wrzucić wszystkie składniki i przyprawy do dużego moździerza i tłuc tak długo, aż przybiorą postać pasty.

Uwaga:

Pasta z zielonego curry może być trzymana w lodówce w szczelnym pojemniku.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie