Sosy i pasty: Pasta z grzybami Shitake

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 270 g grzybów Shitake
  • 270 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g cebuli
  • 300 g pomarańczowj papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 200 ml rosołu warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • skórka z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 500 g makaronu tagliatelle

Przyrządzenie:

Grzyby umyć, od grzybów Shitake odciąć ogonki, pokroić na spore kawałki.
Czosnek i cebulę drobno posiekać.
Z papryki usunąć nasiona i pokroić w krążki.
Grzyby obsmażyć z każdej strony bez dodatku tłuszczu.
Wlać oliwę i dusić na niej paprykę, cebulę, czosnek przez kolejne 2-3 minuty.
Dodać przecier pomidorowy, posypać papryką, następnie wlać rosół i śmietanę, wymieszać.
Wsypać startą skórkę cytrynową i gotować przez 4 minuty pod przykryciem.
Doprawić solą i pieprzem.
Krótko przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Podawać:

Z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie