Sosy i pasty: Pasta e fagioli alla Milanese

Remigisz Szulc
02.11.2015

Składniki:

  • 400 g fasoli
  • 200 g makaronu typu ditaloni
  • 80 g masła
  • 100 g słoniny
  • 1 średnia marchew
  • 1 zielony seler
  • 30 g sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w zimnej wodzie.
Posiekać razem marchew seler i cebulę.
W wysokim garnku roztopić masło, dodać warzywa i podsmażyć.
Dodać sos pomidorowy, słoninę pokrojoną na kawałki, sól, pieprz.
Po 2-3 minutach dodać fasolę z 1,5 litrem wody.
Pozostawić na średnim ogniu na około 2 godziny.
Po tym czasie odłożyć z garnka około połowy fasoli i zmielić ją.
Dodać zmieloną fasolę do makaronu.

Podawać:

Ciepłe.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie