Sosy i pasty: Masło szalotkowe

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 150 g szalotek
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 gałązki świeżego koperku

Przyrządzenie:

Szalotki obrać i drobniutko posiekać.
W garnuszku zagotować osoloną wodę.
Wrzucić szalotki i blanszować przez 2-3 minuty.
Odcedzić i odstawić do wystudzenia, rozłożone na czystej ściereczce.
Masło włożyć do miski i utrzeć drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę.
Dodać sól i pieprz.
Koperek umyć, osuszyć i drobniutko posiekać a spastępnie dodać do masła.
Dodać wystudzoną szalotkę i starannie wymieszać.
Miskę z utartym masłem przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, uformować zeń wałek.
Owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na kilka godzin aby całkiem zastygło.
Wystygnięty wałek masła pokroić w plasterki o grubości 15 mm.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie