Sosy i pasty: Konfitura z czerwonej cebuli

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • ½ litra czerwonego wytrawnego wina
  • ½ kg cukru
  • ½ szklanki czerwonego winnego octu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Cebulę pokroić półtalarki.
Rozgrzać w odpowiednim garnku oliwę i masło, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Wsypać cukier, dokładnie wymieszać, wlać ocet i połowę wina,
wsypać zioła prowansalskie i łyżeczkę soli, cały czas mieszając.
Gotować bez przykrycia, do całkowitego zredukowania wina.
Zmniejszyć ogień i powoli smażyć podlewając pozostałym winem,
aż do skarmelizowania się cukru i całkowitego zredukowania płynów.
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Jako składnik glazury lub sosów do pieczonych mięs,
a także jako samodzielny dodatek dodatek do dziczyzny i drobiu.

źródło: Chef Paul

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie