Sosy i pasty: Beszamel

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 120 g masła
  • 20 g mąki
  • 250 ml śmietany
  • 4 żółtka
  • bulion

Przyrządzenie:

Ćwiartkę świeżego masła przesmażyć z łyżką mąki,
rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu
i dolewać po trosze szklankę świeżej śmietany.
Posolić, rozcierając masę w rondlu.
Gotować długo do gęstości, uważając by się nie przypaliło.
Gdy ostygnie, zaprawić czterema żółtkami rozbitymi z łyżką śmietany.
Można utrzeć, i oparzyć korzonek chrzanu, wycisnąć zeń sok i zmieszać z beszamelem.

 

Podawać:

Do mięs: indyka, cielęciny, sztuki mięsa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie