Sałatki i surówki: Sałatka z wątróbek drobiowych

Antoni Kwapisz
02.11.2015

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g winogron
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 20 g orzeszków nerkowca

Przyrządzenie:

Wątróbki drobiowe oczyścić z żył i błon, wypłukać pod bieżącą wodą, zalać mlekiem, odstawić na 30 minut.
Wątróbki odcedzić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Liście sałaty porozrywać palcami, umieścić w salaterce.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną grubo wątróbkę, smażyć 2 minuty.
Dodać winogrona, i ocet winny wymieszany z miodem, smażyć jeszcze 2 minuty.
Przyprawić i dodać do półmiska z sałatą.
Całość ymieszać, posypać posiekanymi nerkowcami.

Podawać:

Z bagietką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie