Sałatki i surówki: Sałatka pożywna

Jerzy Biernacki
02.11.2015

Składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 1 cebula
  • po ½ strąka zielonej i czerwonej papryki
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ugotować ryż, przygotować bulion.
Cebulkę obrać, drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy.
Do cebulki dosypać ugotowany ryż i chwilę smażyć.
Po około 2-3 minutach wlać przygotowany bulion.
Przykryć i powoli gotować przez około 20 minut, aż ryż wchłonie bulion.
Delikatnie wymieszać i ostudzić.
Warzywa umyć, pomidor sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Paprykę i ogórek pokroić na małe kawałki, szczypiorek posiekać.
Ryż przełożyć do miseczki i dodać pokrojone warzywa, szczypior, ocet i doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Podawać:

Na chłodno.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie