Sałatki i surówki: Sałatka nicejska

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • zielona sałata
  • 4 spore pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • 100 g swieżego bobu
  • 6 małych karczochów
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 jajka
  • 8 filetów anchois
  • 50 g czarnych oliwek
  • 4 listki bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Pomidory pokroić w ćwiartki, lekko posolić, odstawić.
Jajka pokroić w ćwiartki lub w plasterki.
Filety anchois podzielić na 3-4 części.
Ogórek obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Paprykę, cebulę i karczochy pokroić w plasterki.
Na talerzach ułożyć liście sałaty, a na niej przygotowane wcześniej składniki.
Posiekać listki bazylii, zmieszać je z oliwą, doprawić do smaku, polać tym sałatkę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie