Sałatki i surówki: Sałatka italiana

Marek Szydełko
02.11.2015

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • świeży ogórek
  • puszka kukurydzy
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu (sprężynki)

sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • płaska łyżeczka pasty bulionowej
  • posiekany koperek
  • natka pietruszki
  • liść melisy
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Odsączoną kukurydzę, pokrojone na cząstki pomidory, plasterki ogórka i makaronu starannie wymieszać.
Oliwę i wodę wlać do słoika, dodać bulion, zieleninę, sól, pieprz, słoik zakręci i kilkakrotnie nim potrząsnąć.
Sałatkę polać sosem, wymieszać i pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie