Sałatki i surówki: Sałatka grecka

Piotr Kowalczyk
02.11.2015

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 3 cebule
  • mrożone brokuły
  • 5 jaj
  • ser feta w zielonym opakowaniu
  • pęczek szczypiorku
  • 200-300 g szynki
  • pół słoika korniszonów
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 szklankę śmietany 12%
  • 4 ząbki posiekanego czosnku

Przyrządzenie:

Chrzan, śmietanę i czosnek starannie wymieszać, aż będzie sos.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory, ogórki, szynkę, jajka i fetę w kostkę.
Posiekać szczypiorek, brokuły ugotować krótko w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić.
W przeźroczystym naczyniu ukłożyć warstwami:
cebulę, pomidory, około 1/3 sosu, ogórki, szynkę, jajka, brokuły,
1/3 sosu, ser feta, i polać resztą sosu.
Wierzch posypać obficie szczypiorkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie